Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Önskenatt på Malmö Live

Önskenatt på Malmö Live

Önskenatt på Malmö Live
Den 4 maj kl 19.30 bjuder Körcentrum Syd och Malmö Live in till konsert, i samarbete med Kulturskolan i Lund och damkören Korallerna. Länk till Malmö Lives hemsida.

Akvarellmålning av en lite figur som sitter under ett träd och ser upp mot en stjärnhimmel

Önskenatt på Malmö Live

Den 4 maj kl 19.30 bjuder Körcentrum Syd och Malmö Live in till konsert, i samarbete med Kulturskolan i Lund och damkören Korallerna.  Länk till Malmö Lives hemsida.

Konserten bjuder på uruppföranden av två kvinnliga tonsättares verk: Önskenatt av Linda Alexandersson och Porten av Martina Tomner, bägge skapade med stöd från Kulturrådet, Malmö Live och Körcentrum Syd. 

Konserten genomförs i samarbete med Malmö Live och är en del i deras temasatsning 100 kvinnor 100 år, där kvinnliga musiker hyllas och lyfts fram för att stärka kvinnors plats i musikbranschen, kvinnors konstnärskap och därmed även stärka musiklivet i landet.

På konserten medverkar fyra körer i diskantregister: barnkör, ungdomskör och damkör. Sammanlagt framträder 144 sångerskor i åldrarna mellan 11-65 år. Kvällens programvärd är Körcentrum Syds föreståndare Ulrika Emanuelsson. 

Medverkande körer
Musikhögskolans Damkör
Damkören Korallerna
Koritsia
Köramellerna 

Dirigenter
Linda Alexandersson
Lena Ekman Frisk

Om verket Önskenatt
"Stycket är komponerat utifrån två idéer. Den ena idéen är att bära fram dikten och dess budskap. Dikten får mig att känna hopp, förtröstan och tillit och detta vill jag spegla i musiken. Den andra idéen är att hämta inspiration från stjärnhimlen som beskrivs i dikten. Jag har tagit fasta på den natthimmel som vilar över oss i april månad och hämtat inspiration ur olika himlafenomen (stjärntecken, meteorregn, stjärnkonstellationer). Jag vill måla upp en musikalisk aprilhimmel och mot denna fond låta Karin Boyes ord flöda fram."

Linda Alexandersson, maj 2021

Biografi Linda Alexandersson
Linda Alexandersson (f. 1984) är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och Academy of the Arts i Reykjavik. Hon verkar som dirigent och frilansande tonsättare och sedan 2016 arbetar hon inom körverksamheten vid Kulturskolan Lund. Linda Alexandersson är även konstnärlig ledare för den internationellt kända damkören Korallerna.

Om verket Porten
Porten bygger på utdrag ur Selma Lagerlöfs Tal vid Landsföreningens för kvinnans politiska rösträtt medborgarfest i Stockholm den 29 maj 1919. Selma Lagerlöf var engagerad i kampen för kvinnlig rösträtt och talet hölls för att fira det riksdagsbeslut som togs den 24 maj 1919 och som var det första av två grundlagsbeslut som banade vägen för att den allmänna och lika rösträtten kunde tillämpas i Sverige för första gången 1921. 

Kompositionen tar fasta på en av de mest slående metaforerna i talet - den utestängda som kämpar för att göra sin röst hörd och bli insläppt. Denna bild, tillsammans med andra citat ur talet, ligger till grund för ett stycke som kan beskrivas som en "modern madrigal" där varje fras ges en egen musikalisk och retorisk identitet kopplad till det textliga uttrycket.

Biografi Martina Tomner
Martina Tomner (f. 1983) har studerat komposition vid Musikhögskolan i Malmö för bl a Rolf Martinsson, Kent Olofsson och Luca Francesconi. Efter lärarexamen i musik 2007 (instrumental- och ensemblepedagog med huvudämne arrangemang och komposition) fortsatte hon sina studier och tog diplomexamen i komposition 2012. Sedan dess är hon verksam som frilansande tonsättare samt körledare och pedagog. Hon har komponerat såväl kammarmusik och elektroakustisk musik som verk för större ensembler och orkester, och har tidigare samarbetat med damkören Korallerna i beställningsverket Gudars like (2016).

Biografi Lena Ekman Frisk
Lena Ekman Frisk är universitetslektor i körsång/körledning vid Musikhögskolan i Malmö och doktorand i musikpedagogik. Tidigare arbetade hon som föreståndare i Körcentrum Syd. Förutom Musikhögskolans Damkör dirigerar hon också Christianstads Motettkör, och är ofta efterfrågad gästpedagog med ett specialintresse för sångteknik i kör samt sceniskt körarbete. Ekman Frisk utbildades till musiklärare och körpedagog på Musikhögskolan i Malmö. 2012 blev hon mottagare av Madeleine Ugglas körledarstipendium. Hon har suttit som jurydomare i flera internationella körtävlingar och arbetat som körlärare ett år vid College of Musical Arts, Bowling Green, Ohio, USA.

VARMT VÄLKOMNA!