Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Choral Research 1960-2010

Click here: Choral Research. A Global Bibliography
Docent i musikvetenskap. Ursula Geisler, Linnéuniversitetet

Ursula Geisler har sammanställt en global inventering av körforskningslitteraturen. Den är internationellt enastående, då den utöver körmusiken också tar upp historiska, sociologiska, pedagogiska, akustiska, mediala och andra körrelevanta perspektiv. Den visar bland annat att den globala körforskningen är mångdimensionerad och förankrad i olika ämnesdiscipliner. Boken har ett utförligt sakregister.

I körforskningen behandlas bland annat körhistoriska, körpsykologiska, körmusikaliska, köretnologiska, körakustiska och/eller körsociologiska teman samt frågor om körledning och kör och hälsa. Forskningsområdet är lika diversifierat som körlivet är mångfaldigt. Forskning om kör och körsång som fenomen har funnits i Sverige i varierande omfattning. Särskilt från och med mitten på 1980-talet uppmärksammades körsången från flera håll. En numera etablerad forskningsriktning studerar körakustiska frågor, och även barnsången har fått specifik uppmärksamhet. Att körsång är förankrad i det sakrala och det sekulära speglas i musikhistoriska forskningsteman. En global inventering av körforskningen skall hjälpa till att kunna orientera sig i forskningsdjungeln och att placera körforskningen i Sverige i ett större sammanhang. Detta projekt går ut på att utreda vilken körforskning som finns och vilka spår den har satt i vetenskaplig litteratur.

Här kan du ladda ner boken i pdf-format.

Sidansvarig:

Kontakt

Ursula Geisler

Ursula Geisler
Körforskningskoordinator
Docent i musikvetenskap

Linnéuniversitetet
0470 – 767557
073 – 9198167

Ursula [dot] Geisler [at] lnu [dot] se

Körcentrum Syd
Konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet
Box 8203, 200 41 Malmö
Telefon: 040 - 32 54 11