Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Medverkande symposium

Susanne Rydén
Susanne Rydén är för många känd som operasångerska med inriktning på tidig musik. Efter utbildning vid bland annat Kungliga Musikhögskolan och Cantorum Basiliensis i Basel har hon sjungit på Drottningholmsteatern, Norrlandsoperan med flera stora scener och samarbetat med namn som Christopher Hogwood och Academy of Ancient Music. Sedan 2015 är hon preses för Kungliga Musikaliska Akademien och sedan 2018 även VD för Musik i Syd. I symposiet medverkar Susanne som representant för två av arrangörerna (Musik I Syd och Kungliga Musikaliska Akademien) och är även moderator för det avslutande panelsamtalet. 

Annika Annerby Jansson
är kommunikationschefen som vigt sitt liv till politiken. Sedan 2018 är hon ordförande i Regionfullmäktige i Region Skåne, som bidrar med stöd till symposiet. Annika är en erfaren politiker som sedan 1976 haft uppdrag i Lunds kommunfullmäktige, där hon var ordförande mellan 2006-2014. Annika är med och hälsar välkommen till symposiet, som tar upp en av Region Skånes viktigaste frågor "barns rätt till kultur".

Ulrika Emanuelsson
är 
tonsättare, kördirigent och sångerska utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Hon leder den prisbelönta kören Carolinae Damkör och är flerfaldigt prisbelönt för sina kompositioner, bland annat vid Sacred Music Festival i New York för verket Människa. Sedan årskiftet 2021 är Ulrika föreståndare för Körcentrum Syd, som är initiativtagare och en av arrangörerna för symposiet. Ulrika hälsar välkommen till symposiet och medverkar därefter som presentatör samt samtalsledare.

Foto på Ulrika Emanuelsson

Michael Bojesen
är dirigent, tonsättare, musikpedagog, körsångare samt VD för Malmö Opera. Han tog examen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 1984 och sedan dess har han varit ett tongivande namn i det nordiska kulturlivet. Michael har bland annat varit dirigent för DR Pigekoret och anförare för Lunds Studentsångförening. Han är en flitig tonsättare och utsågs 1998 till "Årets körkompositör" i Danmark. Han har också gjort prisbelönta skivproduktioner. 2012–2016 var han konstnärlig ledare för Copenhagen Opera Festival, vilken han utvidgade med en mängd olika opera-evenemang för en bred publik. Från 2017 tillträdde han som VD för Malmö Opera. Michael Bojesen är symposiets Key Note Speaker.

Gunnel Fagius
Har verkat för barns sång i många decennier som körledare, läromedelsförfattare, föreläsare, kursledare och forskare. Hon är utbildad musiklärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, har kantorsexamen och är fil.mag i musikvetenskap vid Uppsala universitet. Sedan 1970-talet har hon verkat som musiklärare och körledare, då hon även haft särskilda musikklasser. Gunnel har länge hävdat att barn riskerar att förstöra sina röster på grund av försämrade musikkunskaper hos lärare och felaktiga röstlägen vid sång, vilket gjort henne till en auktoritet inom området i Sverige. Sedan 2001 har hon varit forskningssamordnare vid Uppsala universitets Körcentrum och startat projektsatsningar som "Rädda barnrösten" och "Barn & Sång" med Körcentrum, UNGiKÖR och Rikskonserter. Gunnel är redaktör och medförfattare till böckerna Barn i kör – idéer och metoder för barnkörledare, Barn och sång – om rösten, sångerna och vägen dit och Körsång påverkar. I symposiet har Gunnel en egen programpunkt: Barn vill sjunga! Hur, när och varför?

Birgitta Thalén Sundin
Är sångpedagogen vid  Kulturskolan i Sundsvall som med sitt "Sångeri" övar sång och drama med alla femåringar i kommunen. Hennes arbete väcker barnens intresse för musik och får dem att lära sig sånger som de annars aldrig hade klarat av att sjunga. "Sångeriet" är mer än en inspirerande och utvecklande stund för barnen. Det är även en fortbildning för personalen på förskolorna, så att de får verktyg att fortsätta det viktiga sångarbetet med barnen. Birgitta bidrar till symposiet med en presentation av sitt arbete med "Sångeri". 

Foto på Birgitta Thalén Sundin

Ylva Holmberg
Förskollärare, rytmikpedagog och lektor i pedagogik. Undervisar i musik och rörelse på Lärarutbildningen och är programsamordnare för förskollärarutbildning med musikprofil.

foto på Ylva Holmberg

Åsa Sahlée
Kör- och sångpedagog, adjunkt och lärarutbildare på förskollärarutbildningen samt förskollärarutbildning med musikprofil på Malmö Universitet.

Foto på Åsa Sahlée

Joakim Olsson Kruse
Körledare och organist i Västerås domkyrka  

Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, docent i socialmedicin, knuten till Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Medgrundare av Centrum för Social Hållbarhet vid KI.

Foto på Eva Bojner Horwitz

Anna-Carin Fogelqvist
Projektledare Nationella Rösträtt - Sång på förskolan, Utvecklingscentrum UNGA Musik i Syd.

Marit Zetterström
Del i Konstnärliga rådet Rösträtt, Körcentrum Syd, Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.

Lina Blomqvist
sångpedagog, Rösträtt, Musik i Västernorrland.

Dan Knagg

Anders Larsson

Alaá Rachid 

Tora Hyllstam
Tora Hyllstam är sångerska och förskollärare, uppvuxen i byn Hyssna en bit utanför Göteborg. Hon har sjungit och musicerat så länge hon kan minnas, alltifrån klassisk sång till folkmusik, jazz och musikal.  För Tora handlar röst och sång om en demokratisk rättighet, ett sätt att vara och bli till och att lära känna sig själv. Hon sjunger i en kör och två vokalensembler, spelar fiol med inriktning på folkmusik och skriver en del eget material. Efter tre års estet-musik på gymnasiet och ytterligare tre år musikstudier på folkhögskola, valde hon att läsa till förskollärare. I sitt yrke arbetar hon bland annat mycket med musik och rörelse, rytmik, röst och sång. Det hon fokuserar på i sin undervisning är att barnen ska lära känna sina egna röster, våga och prova låta på olika sätt och utmana sig själva, hitta sin ljusa klara barnröst och uppleva sin egen kapacitet och vilken styrka den egna rösten har.

Charlotte Tullgren
programansvarig förskollärarutbildningen Kristianstad.

El Sistema Hammarkullen

Gullan Bornemark
Gullan Bornemark har gått på feeling under hela sin skaparkarriär. Hon bröt tidigt mot gamla föreställningar om att barn bara skulle ha lättfattlig musik med enkla rytmer. Hon förde, mot kritikers röster, gärna in kromatik (Stackars lilla trollet) och jazzvals (Kära kusin) i sina kompositioner. Likaså ljuva harmoniska omtydningar som i Gå i solen. Det var något som tilltalade både barn och vuxna. Och där är en av nycklarna till Gullans framgångar på 1960-talet.

Foto på Gullan Bornemark

Gitte Grönfeld Wille
Kulturchef Region Skåne.

Kristina Axén Olin
Ledamot Utbildningsutskottet

Foto på Kristina Axén Olin

Kajsa Paulsson
Universitetslektor Högskolan Borås. 

Malmö Stad

Ensemble Yria