Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Krafter i rörelse

Hur ser en tonsättare på Framtidsveckans tema Krafter i rörelse? Den frågan sökte Körcentrum Syd svar på och beställde nya körverk av Michael Edgerton, Kjell Perder och Martina Tomner. Den 16 september i samband med LU Futuras Framtidsvecka och Kördagar i Lund special uruppfördes verken vid en digital konsert. Före sändningen av konserten fick vi vid ett tonsättarsamtal med kompositörerna och kördirigenterna höra om processen bakom verken och hur de var att framföra. 

Se tonsättarsamtalet här:

Bild på Cecilia Martin Löf och Kjell Perder med länk till tonsättarsamtalet

Upplev konserten med de tre uruppförandena:

Länk till streaming

Tomners verk framförs av kören Mixtus Cantus, dirigerad av tonsättaren själv. Perders verk framförs av Lunds Akademiska Kör med dirigent Cecilia Martin Löf. Edgertons verk framförs av Damkören vid Musikhögskolan i Malmö med dirigent Lena Ekman Frisk. 

Fördjupning

De tre tonsättarna har tagit sig an temat på olika sätt. 
Tomner komponerar utifrån text av Anneli Magnusson ur diktsamlingen ”Guldkorn från universum” och texten knyter an till frågan om vilka krafter som kan komma att påverka vår hälsa och vårt välbefinnande, och varifrån vi kan hämta inre kraft?
Perder använder som text till sin nya komposition: ”Det förlorade paradiset” fragment ur Schillers ”Ode an die Freude”, som Ludvig van Beethoven också använde i sin nionde symfoni. Texten färgas av en annalkande apokalyps skapad av människan själv i miljöförstöringens och klimathotens tidevarv. 
Edgerton, som är professor vid Musikhögskolan i Malmö, arbetar utifrån ett annat perspektiv ”The Future Voice”. Musiken leker och experimenterar med vokala tekniker. Siktet är inställt mot ett framtidsperspektiv bortom röstens begränsningar och verket ställer frågor såsom: Vad kan hända? Kan sångarna låta som ingen har låtit förut? Stycket planeras bli en del av ett pågående samarbete mellan Musikhögskolan och partikelfysikcentrumet ESS och titeln är ”De som ropar”. 

Martina Tomner "Stillheten" (uruppförande)
Text: Annelie Magnuson
Kör: Mixtus Cantus
Dirigent: Martina Tomner
Slagverk: Sigvald Ulstein Fersum, Marimba

Kjell Perder "Det förlorade paradiset" (uruppförande)
Text: Friedrich Schiller
Kör: Lunds Akademiska Kör
Dirigent: Cecilia Martin Löf  

"A silent haunts me"    
Text: 
Kör: Palaestra Vokalensemble
Dirigent: Cecilia Martin Löf      
Flygel: Markus Kvint

Michael Edgerton "De som ropar" (uruppförande)
Kör: Musikhögskolans Damkör
Dirigent: Lena Ekman Frisk

Eric William Barnum "Heaven Full Of Stars" 
Kör: Musikhögskolans Damkör
Dirigent: Lena Ekman Frisk