Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Det kommer inga kor!

Den 21 september 2021 var det premiär för Körcentrum Syds egen podcast, som görs i samarbete med Molly Andersson.

Varför vill alla kula, även när det inte finns några kor att ropa på? Får vilken söderkis som helst skriva en Värmlandspolska? Kan det svänga när kören sjunger schottis, och om inte, är det verkligen en schottis?  

Podden görs av folkmusikern Molly Andersson i samarbete med Körcentrum Syd. Säsong 1 sändes hösten 2021. I serien går Molly med gäster in på djupet i spännande frågor som växer i skarven mellan körmusik och folkmusik. 

 

Konceptbild: Granar i bakgrunden, vit text i förgrunden: Det kommer inga kor!

Avsnittens teman:
21 september Sången 
12 oktober Svänget
2 november Traditionen
24 november Delad vördnad

Gäster säsong 1:
1. Kerstin Sonnbäck, musiker, körledare, kulerska och sångpedagog
2. Sofia Ågren, körledare för Uppsala Vokalensemble
3. Josefina Paulson, nyckelharpist 
4. Sten Källman, världsmusiker, arrangör och kompositör
5. Peder Karlsson, sångare och originalmedlem i The Real Group, kompositör, tidigare konstnärlig ledare för Perpetuum Jazzile, adj. professor Det Jyske Musikkonservatorium

Avsnitt 1: Sången! Länk till Acast
I första avsnittet diskuteras hur man använder rösten när man sjunger folkmusik och kör. Vilka utmaningar står man inför som körsångare om man ska sjunga folkmusik, och hur övervinner man dem? Molly och hennes gäster har alla svar.

Avsnitt 2: Svänget! Länk till Acast
I andra avsnittet lär vi oss om vad sväng egentligen är och varför det är så viktigt i folkmusik. Vad gör underdelningarna för skillnad, vad är dansens del i svänget och hur kan en kör jobba med sväng? Molly och hennes gäster har alla svar.

Avsnitt 3: Traditionen Länk till Acast
I tredje avsnittet diskuteras ämnet tradition och hur man framför traditionell musik. Är det egentligen omöjligt att göra en extern tradition helt rättvisa, och kan dina egna rötter vara vägen till någon annans? Vilken resa har andra musiktraditioner gjort för att ta sig från folket till scenen, och hur är det nu industrialismen kom in i bilden? Molly och hennes gäster har alla svar.

Avsnitt 4: Delad vördnad Länk till Acast
Säsongen lider mot sitt slut och alla frågor vi ställt kulminerar i storfrågan: hur gör man egentligen? I det här avsnittet får du lära dig om att arrangera folkmusik för kör, och om du redan gjort ett sådant arr kan du få det poängsatt! Finalen till ära har Molly bjudit i två extragäster: Sisyfos, känd från grekisk mytologi, och den fiktionella konsulten Lars. Mycket nöje och tack för att du har lyssnat på första säsongen av Det kommer inga kor!