Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Det kommer inga kor!

Den 21 september 2021 var det premiär för Körcentrum Syds egen podcast, som görs i samarbete med Molly Andersson. 5 juni 2022 var det premiär för säsong 2!

 

Konceptbild Det kommer inga kor i grönt och rosa

Varför vill alla kula, även när det inte finns några kor att ropa på? Får vilken söderkis som helst skriva en Värmlandspolska? Kan det svänga när kören sjunger schottis, och om inte, är det verkligen en schottis?  

Podden görs av folkmusikern Molly Andersson i samarbete med Körcentrum Syd. Säsong 1 sändes hösten 2021. I serien går Molly med gäster in på djupet i spännande frågor som växer i skarven mellan körmusik och folkmusik. Säsong 2 inleds med första avsnittet 5 juni 2022!

Säsong 2

Porträtt Molly Andersson, Johanna Bölja Hertzberg

1. Schottis, trall och astrologi med Johanna Bölja Hertzberg
Kan man ha noter i en folkmusikkör, eller finns det något annat visuellt hjälpmedel för att lära sig musiken? Hur lär man ut trall och hur ser framtiden ut för folkmusikalisk körsång? Molly tar hjälp av Johanna Bölja Hertzberg, folksångerska, kulerska och pedagog för att hitta alla svar.

1.5 Schottis med Sångmanslaget Molly och deltagarna i kursen/körlaborationen Sångmanslaget dyker ner i schottisdjupen med ett arrangemang av Schottis efter Böl-Olle.

Simon Bergvide och Molly Andersson

3. Vals, demokrati och tasseografi med Simon Bergvide
Hur tar man ansvar som korist? Var ska man leta för att hitta pulsen och hur kan en förande/följandeprocedur se ut? Molly tar hjälp av Simon Bergvide, sångare, musiklärare och vokalgruppsnörd för att hitta alla svar.

3.5 Vals med Sångmanslaget Molly och deltagarna i kursen/körlaborationen Sångmanslaget dyker ner i valsvemodet med ett arrangemang av Kulkurin kaiho av Martti Kristian Jäppilä. 

Porträtt Alice Andersson, Linnea Landström och Molly Andersson

3. Slängpolska, tonsättning och tarot med Alice Andersson och Linnea Landström
Vad händer i processen mellan tonsättarens hjärna och färdigrepeterat verk? Hur kul är egentligen åttondelar och vad uppstår när man vågar upprepa musik? Molly tar hjälp av Linnea Landström, kompositör, och Alice Andersson, folkmusiker, för att hitta alla svar.

3,5. Slängpolska med Sångmanslaget
Molly och deltagarna i kursen/körlaborationen Sångmanslaget virvlar runt i slängpolskans vilda turer med ett arrangemang av "Flickan går på golvet". 

Porträtt Ulrika Emanuelsson och Molly Andersson

4. Polska, partitur och bibliomanti med Ulrika Emanuelsson
Kan noter förmedla musikens elasticitet? Hur tar man sig an en ny genre eller sångteknik som klassisk kör? Vad händer med musiken när man flyttar den till bortaplan? Alla svar hör ni i dagens avsnitt med Ulrika Emanuelsson, flerfaldigt prisbelönt tonsättare och ledare för Carolinae damkör.

________________________________________

Säsong 1 - Avsnittens teman
21 september Sången 
12 oktober Svänget
2 november Traditionen
24 november Delad vördnad

Säsong 1 - Gäster 
1. Kerstin Sonnbäck, musiker, körledare, kulerska och sångpedagog
2. Sofia Ågren, körledare för Uppsala Vokalensemble
3. Josefina Paulson, nyckelharpist 
4. Sten Källman, världsmusiker, arrangör och kompositör
5. Peder Karlsson, sångare och originalmedlem i The Real Group, kompositör, tidigare konstnärlig ledare för Perpetuum Jazzile, adj. professor Det Jyske Musikkonservatorium

Avsnitt 1: Sången! Länk till Acast
I första avsnittet diskuteras hur man använder rösten när man sjunger folkmusik och kör. Vilka utmaningar står man inför som körsångare om man ska sjunga folkmusik, och hur övervinner man dem? Molly och hennes gäster har alla svar.

Avsnitt 2: Svänget! Länk till Acast
I andra avsnittet lär vi oss om vad sväng egentligen är och varför det är så viktigt i folkmusik. Vad gör underdelningarna för skillnad, vad är dansens del i svänget och hur kan en kör jobba med sväng? Molly och hennes gäster har alla svar.

Avsnitt 3: Traditionen Länk till Acast
I tredje avsnittet diskuteras ämnet tradition och hur man framför traditionell musik. Är det egentligen omöjligt att göra en extern tradition helt rättvisa, och kan dina egna rötter vara vägen till någon annans? Vilken resa har andra musiktraditioner gjort för att ta sig från folket till scenen, och hur är det nu industrialismen kom in i bilden? Molly och hennes gäster har alla svar.

Avsnitt 4: Delad vördnad Länk till Acast
Säsongen lider mot sitt slut och alla frågor vi ställt kulminerar i storfrågan: hur gör man egentligen? I det här avsnittet får du lära dig om att arrangera folkmusik för kör, och om du redan gjort ett sådant arr kan du få det poängsatt! Finalen till ära har Molly bjudit i två extragäster: Sisyfos, känd från grekisk mytologi, och den fiktionella konsulten Lars. Mycket nöje och tack för att du har lyssnat på första säsongen av Det kommer inga kor!