Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ljus och mörker - Projektmedel 2022

Urvalskommittén för årets kompositionsprojekt Ljus och Mörker har nu fördelat årets medel för körkompositioner. De nya körverken uruppförs vid Choir Contemporary i Lund, februari 2023. 

Mottagare är:

VOS (Voices of Scandinavia), dirigent Robert Bennesh och Stefan Klaverdal, tonsättare, text: nyskriven text baserat på workshopmaterial, sammanställt av Lotta Lotass. Bifalles med 10 000 kr. 

Helsingborgs Motettkör, dirigent Marie Nanor och Joakim Olsson, tonsättare, text: There Will Come Soft Rains av Sara Teasdale. Bifalles med 15 000 kr. 

Malmö Akademiska Kör, dirigent Daniel Hansson och Bohdana Frolyak, tonsättare, texter av Selma Meerbaum-Eisinger. Bifalles med 23 000 kr, 

Med projektmedel för nya körkompositioner ger Körcentrum Syd varje år möjligheter till körer att samarbeta med kompositörer och beställa ny körmusik.

Syftet är:
- att underlätta för körer att få fram ny musik
- att verka för att kompositörer av körmusik får fler uppdrag
- att stimulera till samverkan mellan körer, kördirigenter och kompositörer.

Bjärreds brygga i solnedgång

Tema 2022: Ljus och Mörker  

Det har varit en hård tid för många kulturutövare under den globala pandemin. Körsången har varit extra hårt utsatt, då detta ansetts bidra mycket till smittspridningen. Verksamheter har fått flyttas fram, skjutas upp och läggas ner, och många har kämpat med att kompensera med teknik och digitala övningar. Å andra sidan har körsången blivit belyst på ett nytt sätt – den har blivit visualiserad även utanför körvärlden, när mångfalden av körsångare uttryckt sin saknad och sitt behov av den mänskliga kontakt som vi får på köpet när vi sjunger tillsammans. Körsång och hälsa är ett samtalsämne som blivit högaktuellt igen.

Just nu står vår värld i brand och oskyldiga människor mister livet. Det ukrainska körförbundets ordförande vädjar om vårt stöd och körer och orkestrar världen över framför musik av ukrainska tonsättare.

Kanske kan vi skapa något nytt till stöd genom vårt nya tema för årets kompositionsprojekt 2022 - Ljus och Mörker, fritt att tolka efter eget uttryck.

Deadline för ansökan är 30 april.

Kontakt

Ulrika Emanuelsson
Föreståndare Körcentrum Syd
ulrika [dot] emanuelsson [at] korcentrumsyd [dot] lu [dot] se

Ansökan mailas till
sara [dot] wilen [at] korcentrumsyd [dot] lu [dot] se

Ny deadline för ansökan är 7 juni.