Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ledarna i kören

Vokala samarbeten mellan körsångare

Sverker Zadigs avhandling bygger på fyra artiklar, där den första (artikel I) redovisar körledares uppfattningar av musikaliska samarbeten mellan körsångare. Den andra artikeln (artikel II) är en metodartikel om utvecklingen av en metod för att prova fram möjlighet att registrera och analysera individuella inspelningar av körsångare vilket sedan används för artikel tre (artikel III) som identifierar musikaliska ledare i körstämman. Den fjärde och sista artikeln (artikel IV) presenterar intervjuer med körsångare kring deras medvetenhet om ledare och följare i körstämman.

Att uppmärksamma förekomsten av musikaliskt ledarskap i körer, och göra såväl ledare som följare medvetna om sina roller kan förbättra körarbetet. Dessa resultat kan hjälpa och vägleda kördirigenter och körsångare i sitt arbete att utveckla körer såväl i precision, artikulation som klang, aspekter som kan styras av musikaliska ledare.

Avhandlingen finns att ladda ner i Lunds universitets forskningsportal:

http://portal.research.lu.se/portal/sv/publications/ledarna-i-koeren(ce5f4ce0-6af5-41d6-b515-042ad4c61489).html
 
Den kan också köpas som bok på www.bokus.com eller på http://bokshop.lu.se sök på ”Zadig” eller ”Ledarna i kören”

 

 

Sverker Zadig porträttbild

Sverker Zadig
Doktorand i musikpedagogik
sverker [dot] zadig [at] mhm [dot] lu [dot] se (sverker[dot]zadig[at]mhm[dot]lu[dot]se)