Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Seminarier

Körcentrum Syd arrangerar årligen seminarier på aktuella ämnen och frågor för körsången.

Krafter i rörelse – körmusikaliskt seminarium

16 oktober kl. 10:00 – 11:30 i Domkyrkoforum, Lund.

Tonsättarna Michael Edgerton, Kjell Perder och Martina Tomner presenterar de nyskrivna körverk som beställts till Framtidsveckan av LU Futura på temat Krafter i rörelse. Styckena uruppförs i en streamad konsert kl. 12.00. Moderator är Ulrika Emanuelsson.

De tre tonsättarna har tagit sig an temat på olika sätt. Tomner komponerar utifrån text av Anneli Magnusson ur diktsamlingen Guldkorn från universum och texten knyter an till frågan om vilka krafter som kan komma att påverka vår hälsa och vårt välbefinnande, och varifrån vi kan hämta inre kraft. Perder använder som text till sin nya komposition Det förlorade paradiset fragment ur Schillers Ode an die Freude, som Ludvig van Beethoven också använde i sin nionde symfoni. Texten färgas av en annalkande apokalyps skapad av människan själv i miljöförstöringens och klimathotens tidevarv. Edgerton, som är professor vid Musikhögskolan i Malmö, arbetar utifrån ett annat perspektiv: The Future Voice. Musiken leker och experimenterar med vokala tekniker. Siktet är inställt mot ett framtidsperspektiv bortom röstens begränsningar och verket ställer frågor såsom: Vad kan hända? Kan sångarna låta som ingen har låtit förut? Stycket planeras bli en del av ett pågående samarbete mellan Musikhögskolan och partikelfysikcentrumet ESS och den preliminära titeln är De som ropar. 

Körverken framförs av tre körer: Mixtus Cantus, Lunds Akademiska Kör och Damkören vid Musikhögskolan i Malmö. Konserten produceras som ett samarbete mellan LU Futura/Framtidsveckan, Lunds Kördagar och Körcentrum Syd, Lunds universitet.

Välkomna! 

Anmälan till seminariet görs till: maria [dot] videll [at] korcentrumsyd [dot] lu [dot] se. Begränsat antal deltagare.

Länk till konerterna finns på: www.korcentrumsyd.lu.se, och på www.lundchoralfestival.org.

 

Sidansvarig:

Körcentrum Syd
Konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet
Box 8203, 200 41 Malmö
Telefon: 040 - 32 54 11