Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lund Choral Festival

En vecka i oktober fylls Lund av sång när Körfestivalen intar staden. Denna gång blir det återigen i stor skala med mycket populära akter som Galakonserten, SjungGung och ett fullsmockat program med sammanlagt tjugo medverkande körer.

FESTIVALPROGRAM I KORTHET:


Söndag 16 oktober


SMYGÖPPNING! 
17.00 Universitetsaulan, Fri entré!
Palaestra Vokalensemble
Överjordisk smygöppning av körfestivalen …
Palaestra vokalensemble tar oss in i sagans värld med musik av kompositörer som inspirerats av sagan, myten och berättelsen.


Måndag 17 oktober


12.00 Domkyrkan, Fri entré!
VoNo
VoNo är tillbaka! Till Lund Choral Festival kommer den prisade vokalensemblen med sin nya föreställning I am like many, en djupdykning i flockmentalitet, motstånd och förbjuden kärlek.
15.00 Domkyrkan, Fri entré!
Lars-Erik Larsson gymnasiet & Adolf Fredriks Musikklasser
Toppkörer från Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm och Lars-Erik Larsson-gymnasiet i Lund förgyller årets körfestival med en extrakonsert i Domkyrkan måndag eftermiddag.
17.00 Magle konserthus, Fri entré!
Baobab sisters
Köpenhamnsbaserade vokalgruppen Baobab Sistersbestår av sju professionella sångerskor som specialiserat sig på sydafrikansk vokalmusik.
19.00 Dalby kyrka, Fri entré!
Collegium Vox Humana
Collegium Vox Humana är en renässanskör inom ramen för musikverksamheten i Dalby församling och gästar körfestivalen med en temakonsert om renässanskompositören Claudio Monteverdi.


Tisdag 18 oktober


12.00 Domkyrkan, Fri entré!
Voce Continua
Voce Continua är en vokalensemble vars medlemmar sjungit tillsammans i olika konstellationer i många år. Nu för tiden sammanstrålar då och då för att musicera tillsammans - därav ensemblens namn; Voce Continua kan översättas som ”röst som stannar kvar”.
17.00 Magle konserthus, Fri entré!
Dalby kammarkör
Dalby kammarkör har utifrån tonsatta svenska Nobelpristagare komponerat en temakonsert, som de framför under sin ledare och grundare Anita Andersson.


Onsdag 19 oktober


12.15 Allhelgonakyrkan, Fri entré!
Spetskörer från Lars-Erik Larsson-gymnasiet
Ljuv manskörslyrik, stämningsfulla folktoner, rytmisk pop, trosviss spiritual och kärleksfull tillbedjan – allt detta ger spetskörerna vid Lars-Erik Larsson-gymnasiet prov på vid dagens lunchkonsert som äger rum i 
Allhelgonakyrkan (Obs!).
17.00 Magle konserthus, Fri entré!
Petri Sångare
Kammarkören Petri Sångare har sin hemvist i S:t Petri kyrka Malmö. Repertoaren sträcker sig från västerländsk konstmusik a cappella till oratorier och andra kyrkomusikaliska verk.
19.00 Allhelgonakyrkan
Galakonsert
Misa Criolla och nordisk folkmusik med Galakören och vokalensemblen Kraja
Folkmusiken står i fokus då vi gästas av den omskrivna, unika och mycket fina vokalgruppen Kraja, som tillsammans med 150 sångare i Galakören kommer att framföra egna arrangemang av folkliga låtar. Konsertens centrala verk är argentinaren Ariel Ramirez’ mycket omtyckta Misa Criolla (Kreolsk mässa). Den bygger på sydamerikanska rytmer och klanger blandade med liturgisk musik. Biljetter via ticketmaster.se


Torsdag 20 oktober


12.00 Domkyrkan, Fri entré!
Kraja
Möt Kraja - fyra individuella röster sammansmälter till en unison enhet i ett eget musikaliskt universum, meditativt, gripande och poetiskt. Ni kunde höra dem igår på Galakonserten, och nu finns en ny chans i Domkyrkan!
17.00 Magle konserthus, Fri entré!
Rejoice Gospel Choir
Rejoice Gospel Choir vill med en blandad repertoar av svängig gospel och lugnare soul, gammalt och nytt förmedla glädje, kraft och mening.
19.00 Allhelgonakyrkan
Carolinae Damkör & Svanholm Singers
Carolinae Damkör och Svanholm Singers, två av Lunds namnkunniga, prisvinnande ensembler inom respektive röstfack, samsas i år om en gemensam konsert. Att behandla teman som berör och väcker frågor är centralt för bägge ensemblerna, vilket också avspeglas i denna konsert. Med på konserten är även Elin Eriksson, en lyrisk sopran med rötterna i Lund. Hon tog sin masterexamen från Malmö Opera Academy. Nu under hösten 2022 gör Elin sin debut som Mimì i Puccinis La Bohème med Malmö Opera på turné.
Biljetter via ticketmaster.se


Fredag 21 oktober


12.00 Domkyrkan, Fri entré!
Bratislava boys’ choir
Bratislava Boys Choir är sedan starten 1982 en del av den slovakiska musikscenen. Kören är ofta engagerad i pjäser och operaföreställningar, och repertoaren spänner över ett brett register, såväl sakralt som profant.
17.00 Skissernas Museum, Fri entré!
Lunds Vokalensemble och Stina Ekblad
Liberté - Frihetens sång är rubriken då Lunds Vokalensemble och skådespelaren Stina Ekblad presenterar musik och lyrik på detta tema, bland annat Arnold Schönbergs Friede auf Erden, Sven-David Sandströms vidareutveckling av Henry Purcells Hear my prayer, o Lord samt delar ur Francis Poulencs stora körverk Figure Humaine.
19.00 Allhelgonakyrkan
Det Unge VokalEnsemble
Det Unge VokalEnsemble (DUVE) har sedan bildandet 2009 positionerat sig som en av Danmarks ledande unga kammarkörer. Kören leds av dirigenten Poul Emborg, som har över 30 års erfarenhet som sångare, körledare och pedagog, bland annat i körerna knutna till Danmarks Radio. Biljetter via ticketmaster.se


Lördag 22 oktober


10.00 Domkyrkan, Fri entré!
Ide Vokalensemble
Ide Vokalensemble är en av körerna i Lunds domkyrka och har tagit sitt namn från Fru Ide, en förmögen kvinna under 1300-talets senare hälft, som bland annat skänkte altarskåpet som står i högkoret i Lunds domkyrka. Kören leds av Stefan Ekblad, biträdande domkyrkoorganist i Lunds domkyrka med Ide Vokalensemble som en av sina tre körer.
12.00 Domkyrkan, Fri entré!
Hägersten A cappella
Hägersten A Cappella med sitt fyrtiotal medlemmar är en del av den omfattande körverksamheten i Uppenbarelsekyrkan i Hägersten söder om Stockholm.
16.00 Folkparken, Rotundan
SjungGung
250 barn från hela Skåne samlas och sjunger tillsammans på Rotundan i Folkparken i Lund den 22 oktober.
De kommer uppträda tillsammans med Klara Hammarström, som vi bland annat hört i flera melodifestivaler, och Oscar Stembridge – en 13-årig sångare/gitarrist som börjar dyka upp i stora sammanhang runt om i Sverige. Biljetter via ticketmaster.se
19.00 Allhelgonakyrkan
Orphei Drängar
Det 80 man starka Sångsällskapet Orphei Drängar – i folkmun kallat “OD” - firar detta Alfvénska jubelår genom att bjuda på ett dignande smörgåsbord av den allra finaste körlyriken, klassisk som nyskriven, av stort och smått, sakralt och profant. Biljetter via ticketmaster.se


Söndag 23 oktober

Domkyrkan 11–18.30
Gospel i gudstjänsten – mer än musik 
– En inspirationsdag för kyrkomusiker, präster, körledare och sångare.
Gospelmusiken har vuxit fram och lever i de afroamerikanska kyrkorna med fokus på röster och rytmer, samspel och delaktighet och ett stort engagemang där hela kroppen får vara med. På vilket sätt kan detta och erfarenheten av kamp och glädje berika våra svenska gudstjänster och församlingar?
För information och anmälan www.soulfulmusic.se


Arr: Lunds domkyrkoförsamling, Sensusstudieförbund, Soulful Music, Svenska Gospelverkstaden, Svenska kyrkan i Lunds stift och Sveriges Kyrkosångsförbund